Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018
Home / Βρέφος / Κατευθυντήριες οδηγίες για πρόληψη του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου- θέση ύπνου.

Κατευθυντήριες οδηγίες για πρόληψη του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου- θέση ύπνου.

  1. Το βρέφος πρέπει να κοιμάται σε ύπτια (ανάσκελα) θέση.  Η θέση ύπνου στο πλάι δεν είναι ασφαλής και δεν πρέπει να συνιστάται.
  2. Ο ύπνος του βρέφους να είναι σε σταθερή επιφάνεια. Το στρώμα πρέπει να είναι σχετικά σκληρό και να κα­λύπτεται από σεντόνι.
  3. Στην κούνια του βρέφους δεν πρέπει να υπάρχουν μα­λακά αντικείμενα, μαξιλάρια ή χνουδωτά παιχνίδια. Να αποφεύγονται κουβέρτες ή παπλώματα και όταν χρησι­μοποιούνται να ασφαλίζονται στα πλάγια της κούνιας, για να μη μπορεί το βρέφος να καλύψει το πρόσωπο του. Η χρήση υπνόσακου πρέπει να ενισχύεται.
  4. Να αποφεύγεται το κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυ­μοσύνης και η έκθεση του βρέφους στο παθητικό κά­πνισμα.
  5. Συνιστάται το βρέφος να κοιμάται σε χωριστό κρεβάτι, αλλά στον ίδιο χώρο με τους γονείς. Τα βρέφη μπο­ρούν να κοιμούνται στο κρεβάτι των γονιών, όταν αυ­τοί είναι ξύπνιοι, αλλά όχι όταν κοιμούνται ή είναι πο­λύ κουρασμένοι ή υπό την επήρεια ουσιών. Η κούνια πρέπει να πληρεί τις κατάλληλες προδιαγραφές. Ο ύπνος του βρέφους σε πολυθρόνα ή καναπέ πρέπει να αποφεύγεται.
  6. Δίνουμε πιπιλά στο βρέφος, αν τη δέχεται, όταν το βά­ζουμε για ύπνο, αλλά δεν την ξαναδίνουμε, όταν έχει αποκοιμηθεί. Δεν πιέζουμε το βρέφος να την πάρει, δεν τη βουτάμε σε γλυκά διαλύματα και καθυστερούμε τη χρήση της στα θηλάζοντα βρέφη μετά τον Ιο μήνα της ζωής.
  7. Αποφυγή υψηλής θερμοκρασίας στο δωμάτιο που κοι­μάται το βρέφος. Το βρέφος πρέπει να είναι ελαφρά ντυμένο και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος να είναι ευχάριστη για ελαφρά ντυμένο ενήλικα.
  8. Δεν συνιστάται η χρησιμοποίηση συσκευών συνεχούς παρακολούθησης του βρέφους στο σπίτι, παρά μόνο σε επιλεγμένες περιπτώσεις, καθώς δεν υπάρχει κανένα δεδομένο που να δείχνει ότι μειώνουν τον κίνδυνο.
  9. Για την αποφυγή της πλαγιοκεφαλίας συνιστάται:

α. Το βρέφος να κοιμάται με το κεφάλι εναλλάξ στο δεξιό ή αριστερό πλευρό ανά εβδομάδα.

β. Ενθαρρύνεται η πρηνής θέση, όταν το βρέφος είναι ξύπνιο.

γ. Δεν συνιστάται να μένει πολλές ώρες στο ειδικό κά­θισμα αυτοκινήτου,

δ. Η «όρθια» αγκαλιά πρέπει να ενισχύεται.

 

Μάριος Ανδρέου
Παιδίατρος
Υπεύθυνος ΚΠΜ

 

 

Δείτε Επίσης

Video: Συγγενείς καρδιοπάθειες – Γεώργιος Η. Σαρρής Καρδιοχειρουργός- Παιδοκαρδιοχειρουργός Δ/ντης Αθηναικού Καρδιοχειρουργικού Παιδοκαρδιοχειρουργικού Ινστιτούτου

Γιώργος Ηλ. Σαρρής MD, PhD FACC, FACS, FAHA, , FCTS , FETCS Διευθυντής Αθηναϊκού Καρδιοχειρουργικού ...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Twitter
YouTube