Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018
Home / Διατροφή / Ακολουθείτε τη σωστή δίαιτα; Μάθετε τι πρέπει να κάνετε

Ακολουθείτε τη σωστή δίαιτα; Μάθετε τι πρέπει να κάνετε

 

Μέτρηση μεταβολισμού και ανάλυση σύστασης σώματος είναι οι βασικές εξετάσεις που θα καθορίσουν το μενού διατροφής που πρέπει να ακολουθήσετε.

Έχετε μειώσει τις μερίδες σας, κόψατε το βραδινό, τρώτε συνεχώς σαλάτες και φρούτα, αλλά κάτι φταίει που ο δείκτης της ζυγαριάς κολλάει στο ίδιο σημείο. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει μία δίαιτα για όλους. Το κάθε μενού πρέπει να είναι εξατομικευμένο και για να αποφασίσουμε ποιο είναι το καλύτερο ο διαιτολόγος-διατροφολόγος πρέπει να γνωρίζει τα παρακάτω πράγματα:

Η μέτρηση του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας
Η συγκεκριμένη μέτρηση βλέπει την κατανάλωση οξυγόνου που κάνουμε σε κατάσταση ηρεμίας. Για τις ανάγκες της μέτρησης θα χρειαστεί να ξαπλώσετε και να αναπνεύσετε φυσιολογικά φορώντας για λίγα λεπτά μια κάνοπη. Ένα ειδικό μηχάνημα ανάλυσης αερίων μετρά τις καύσεις του σώματος και δίνει ένα αρκετά ακριβέστερο αποτέλεσμα για τις ενεργειακές ανάγκες του ατόμου. Για να γίνει σωστά η μέτρηση του Βασικού Μεταβολισμού, θα πρέπει να μην έχετε ασκηθεί το τελευταίο 24ώρο και να μην έχετε καπνίσει, να μην έχει καταναλώσει καφεΐνη και κάποια τροφή.

Η ανάλυση σύστασης σώματος
Το βάρος μας δεν μετριέται μόνο σε κιλά. Πλέον κοιτάζουμε περισσότερες πληροφορίες για την άλιπη (οστική μάζα, μυϊκή μάζα, συνολικά υγρά) και τη λιπώδη μάζα  του οργανισμού που μαζί αποτελούν το συνολικό σωματικό μας βάρος. Με την ανάλυση σύστασης σώματος βλέπουμε το ποσοστό και τον καταμερισμό του λίπους στο σώμα, της μυϊκής μάζας αλλά και των υγρών. Ειδικότερα βλέπουμε:
Το ποσοστό λίπους στο σώμα και την κατανομή του, το ποσοστό μυϊκής μάζας, το ποσοστό σπλαχνικού λίπους, τη μεταβολική ηλικία, τα επίπεδα ενυδάτωσης στο σώμα κ.ά.
Όλοι οι παραπάνω παράγοντες είναι σημαντικοί στα χέρια ενός διατροφολόγου και μας βοηθούν να φτιάξουμε ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής.

 

Δρ. Άννα Κόμπου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

http://www.cosmeticdermamedicine.gr/

 

Δείτε Επίσης

ευζην

Σε Αιγαίο και Ιόνιο τα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ελλάδας

Στα νησιά της Ελλάδας εντοπίζονται τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με βάρος άνω του φυσιολογικού, χαμηλή ...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Twitter
YouTube