Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018
Home / Είμαι μαμά! / Από το Μαιευτήριο στο Σπίτι

Από το Μαιευτήριο στο Σπίτι

 

 

 

Το χρονικό διάστημα αναμονής του νεοφερμένου μέλους είναι το πιο γλυκό με δόσεις αγωνίας για τα αποτελέσματα των προγεννητικών ελέγχων. Είναι ένα διάστημα που το ζευγάρι κάνει όνειρα, προετοιμάζει τον χώρο υποδοχής του μωρού στο σπίτι και γενικότερα είναι μία περίοδος, η οποία διακατέχεται από ηρεμία, αφού δεν αλλάζει δραστικά το πρόγραμμα του ζευγαριού. Αντιθέτως, το ζευγάρι απολαμβάνει ύπνο, κάποιες έγκυες μπορούν κι έχουν την διάθεση για σεξουαλική επαφή και πηγαίνουν όπου θέλουν χωρίς να χρειάζεται να διαπραγματευτούν ή να διευθετήσουν  κάτι ή με κάποιον.

Η επιστροφή στο σπίτι από το μαιευτήριο σηματοδοτείται από πολλές και μεγάλες αλλαγές. Αυτές οι αλλαγές σε συνδυασμό και με την διαφοροποίηση των ορμονών της γυναίκας δημιουργούν ένα περίεργο κλίμα ειδικά στις μητέρες. Τα μωρά εξαρτώνται πλήρως από τις μητέρες, ιδιαίτερα όταν τα θηλάζουν, με αποτέλεσμα η μητέρα να αισθάνεται έντονη κόπωση λόγω αϋπνίας και πλήρους απασχόλησης με το παιδί. Σε κάποιες περιπτώσεις συνοδεύεται από επιλόχειο κατάθλιψη, η οποία προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στην ισορροπία της οικογένειας. Χρειάζεται κατανόηση από τον σύντροφο κι από το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον και συμπαράσταση στην μητέρα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στον πρωτόγνωρο ρόλο της.

Η μητέρα κυριεύεται από τύψεις ότι δεν «αγαπάει» το μωρό της, αφού της προκαλούνται δυσάρεστα συναισθήματα. Λειτουργεί ενοχικά κι αυτό επιβαρύνει περισσότερο την κατάσταση, αλλά συγχρόνως και την επικοινωνία της με τους γύρω της. Είναι πολύ σημαντικό ο σύζυγος και η υπόλοιπη οικογένεια να αντιληφθούν εξαρχής τις δυσκολίες και να προσπαθήσουν να προσφέρουν υποστήριξη στην μητέρα πρακτικά και συναισθηματικά. Με αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθεί η ομαλή διεξαγωγή της καθημερινότητας χωρίς έντονες προστριβές και θα εδραιωθεί ουσιαστικά η νέα μορφή οικογένειας.

Αν διαπιστωθεί από μέρους του συζύγου και των άλλων συγγενών έντονη θλίψη από την μεριά της νέας μανούλας είναι καλό να απευθυνθούν σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις συναισθηματικές δυσκολίες όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.

Κάθε αρχή και δύσκολη! Όμως, μανούλες θα ζήσετε το μεγαλείο της μητρότητας και στις πιο δύσκολες στιγμές κι όσο δεν θα αφήνετε να σας καταβάλλουν τόσο θα ενδυναμώνεστε αλλά παράλληλα θα ενδυναμώνεται και η οικογένεια σας! Απλά ζητήστε βοήθεια την κατάλληλη στιγμή και μην αφεθείτε στις ενοχές ότι δεν κάνετε κάτι καλά. Είστε και θα γίνετε οι καλύτερες μανούλες!

 

Γιούλη Μιγγείρου

Συμβουλευτική ψυχολόγος – Συγγραφέας

Δείτε Επίσης

διατροφη στο σχολειο

Πώς το σχολείο προκαλεί διατροφικές διαταραχές

Το σχολικό περιβάλλον φαίνεται να συμβάλλει και αυτό στην πιθανότητα εμφάνισης διαταραχής πρόσληψης τροφής, ειδικά ...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Twitter
YouTube