Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018
Home / Παιδί / Οστεοχονδρίτιδα

Οστεοχονδρίτιδα

                                                                                 οστεοχονδρίτιδα γόνατος

Η οστεοχονδρίτιδα είναι πάθηση της επιφυσιακής πλάκας και της επίφυσης. Εμφανίζεται κυρίως στα παιδιά. Κάποιες μορφές είναι πιο συχνές στα αγόρια και κάποιες στα κορίτσια. Οι συνηθέστερες εντοπίσεις είναι το κνημιαίο κύρτωμα ( OsgoodSlater), ο κάτω πόλος της επιγονατίδας ( Larsen – Yohanson) η σποδυλική στήλη (Scheuermann), η κεφαλή του μηριαίου ( Perthes), η πτέρνα (Sever), το σκαφοειδές του ταρσού (Kohler’s) και το 2ο μετατάρσιο ( Freiberg).H διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα που εμφανίζεται συχνότερα στο γόνατο, την ποδοκνημική και στον αγκώνα είναι μια ιδιαίτερη μορφή.

Αιτία

Η ακριβής αιτία που οδηγεί στην οστεοχονδρίτιδα είναι άγνωστη. Ο μηχανισμός ανάπτυξης της βλάβης είναι η ισχαιμία (μειωμένη αιμάτωση) στην προσβεβλημένη περιοχή. Ενοχοποιούνται οι συνεχείς μικροτραυματισμοί (σύνδρομο υπέρχρησης) καθώς και η ασύμμετρη ανάπτυξη οστών και μαλακών μορίων. Γι’ αυτό και στη λαϊκή παράδοση, η νόσος αναφέρεται ως : «πόνοι ανάπτυξης».

Συμπτώματα

Στην οστεοχονδρίτιδα τα κυριότερα συμπτώματα είναι πόνος στην προσβεβλημένη περιοχή, επώδυνες κινήσεις και δυσκαμψία. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει ακόμα και παραμόρφωση, όπως στην οστεοχονδρίτιδα της σπονδυλικής στήλης όπου συχνά παρατηρείται κύφωση(καμπούρα) και την κνήμη όπου εμφανίζεται οστική προεξοχή ακριβώς κάτω από το γόνατο.

Οστεοχονδρίτιδα σπονδυλικής στήλης

                                                                    οστεοχονδρίτιδα σπονδυλικής στήλης

Διάγνωση

Για τηδιάγνωση της πάθησης αρκεί συνήθως η κλινική εξέταση από τον ορθοπαιδικό. Καθοριστικό ρόλο στην επιβεβαίωση της διάγνωσης έχουν οι απλές ακτινογραφίες το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία

Επιπλοκές

Σοβαρότερες συνέπειες εμφανίζει η προσβολή της μηριαίας κεφαλής ( Perthes) που μπορεί να επιφέρει μόνιμη παραμόρφωσή της, βράχυνση του σκέλους, χωλότητα και χρόνιο πόνο. Επίσης η προσβολή της σπονδυλικής στήλης, ενδέχεται να δημιουργήσει μόνιμη σκληρή κι επώδυνη κύφωση.

Θεραπεία

Η νόσος αυτοιάται. Στη θεραπευτική προσπάθεια, συστήνεται αποχή από αθλητικές δραστηριότητες, σπανιότερα χρησιμοποιούνται φάρμακα (αναλγητικά – αντιφλεγμονώδη) και σε επίμονες περιπτώσεις ακινητοποίηση της πάσχουσας περιοχής.  Η χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται σε βαριές περιπτώσεις όπου υπάρχει σοβαρή παραμόρφωση ή αποκόλληση του συζευκτικού χόνδρου.

 

Σιδερίδης Αριστοτέλης, ορθοπαιδικός χειρουργός
www.the-mis.gr

Δείτε Επίσης

Video- Αλλεργία στο γάλα και το αυγό –Σταυρούλα Γιαβή Aλλεργιολόγος Παίδων – Ενηλίκων

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Twitter
YouTube