Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

ΕΔΡΑ

Ο φορέας Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων (Κ.Σ.Δ.Ε.Ο) – «ΕΔΡΑ» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και Νοητικής Υστέρησης από το 2001, με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας, την προάσπιση των δικαιωμάτων των ευπαθών και μη ευνοημένων ομάδων, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Η «ΕΔΡΑ» διαθέτει Διαχειριστική Επάρκεια, είναι πιστοποιημένη με ISO 9001, εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού τομέα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Παράλληλα εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Δ/νση Ψυχικής Υγείας) στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη μεταρρύθμιση των ψυχιατρικών υπηρεσιών της χώρας (δημιουργία και λειτουργία δύο οικοτροφείων).

 

Η «ΕΔΡΑ» είναι μια δυναμική και δραστήρια οργάνωση που φροντίζει να αναπτύσσει συνεργασίες με φορείς για την πραγματοποίηση των δράσεων της και την προώθηση των στόχων της. Αποτελεί μέλος σημαντικών δικτύων: της Ομοσπονδίας Εθελοντικών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Ελλάδος, του Πανελλαδικού Δικτύου “ΠΡΑΞΙΣ” σε θέματα επαγγελματικής αποκατάστασης ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ), του Δικτύου για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση «ΑΡΓΩΣ» και του άτυπου δικτύου εθελοντικών οργανώσεων στο Περιστέρι «Η πόλη …δεν κοιμάται».

 

Η ΕΔΡΑ αποτελεί μία μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα οργάνωση όσον αφορά στην πολυμορφία των δραστηριοτήτων της, παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη, φιλοξενία σε οικοτροφεία, έγκυρη και επιστημονική πληροφόρηση και άλλες υπηρεσίες που καλύπτουν τις ανάγκες του ατόμου σε διαφορετικά στάδια και συνθήκες της ζωής του, την παιδική και εφηβική ηλικία, τη νεότητα, αλλά και την τρίτη ηλικία. Κεντρικό σύνθημα που αγκαλιάζει το σύνολο των δράσεων: «Ζούμε και Σχεδιάζουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!»

 

Ο φορέας «ΕΔΡΑ» αποτελείται από τις ακόλουθες δομές:

 

  • δύο Μονάδες Ψυχικής Υγείας («Ιπποκράτης Ι» & «Ιπποκράτης ΙΙ» σε Ίλιον και Περιστέρι), φιλοξενίας 25 ατόμων. Αποτελούν εναλλακτική πρόταση στήριξης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ενηλίκων ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση και δευτερογενείς ψυχικές παθήσεις, εποπτευόμενα από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη μεταρρύθμιση των ψυχιατρικών υπηρεσιών της χώρας (πρόγραμμα αποασυλοποίησης «ΨΥΧΑΡΓΩΣ»). Σκοπός των οικοτροφείων είναι η διαρκής βελτίωση της λειτουργικότητας των ατόμων στην αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας, η διασφάλιση της παραμονής τους στην κοινότητα και η ανάπτυξη σχέσεων με τη ζωή και τη δράση της τοπικής κοινωνίας.

 

Για την επίτευξη των στόχων των οικοτροφείων, χρησιμοποιούνται «εργαλεία» όπως: η εκπαίδευση σε δεξιότητες διαβίωσης και σε κοινωνικές δεξιότητες, η ψυχολογική υποστήριξη στους φιλοξενούμενους και στις οικογένειές τους, η προεπαγγελματική ευαισθητοποίηση και απασχόληση, οι δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, οι παιδαγωγικές δραστηριότητες, η  φυσιοθεραπευτική και λογοθεραπευτική αγωγή. Την λειτουργία των οικοτροφείων χαρακτηρίζει η συνεχής αξιολόγηση των δραστηριοτήτων, η υποστήριξη των εργαζομένων και η ενθάρρυνση της δια βίου κατάρτισης, ενώ προωθούνται και οι ερευνητικές δραστηριότητες και η εφαρμογή εναλλακτικών θεραπευτικών παρεμβάσεων με στόχο την βελτίωση των δεξιοτήτων των εξυπηρετούμενων μέσα από διάφορες φυσικές δραστηριότητες και προγράμματα (πρόγραμμα Θεραπευτικής Ιππασίας στο Πάρκο Α.Τρίτση, πρόγραμμα Θεραπευτικής Κηπουρικής &Σωματικής Ψυχοθεραπείας στα Οικοτροφεία).

 

  • την Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, φιλοξενίας 5 ενήλικων ατόμων με νοητική υστέρηση, εποπτευόμενη από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Στόχος της Στέγης αποτελεί η βελτίωση και ανάπτυξη δεξιοτήτων των ατόμων, η βελτίωση της λειτουργικότητας, η διασφάλιση της ποιότητας ζωής και στο βαθμό του εφικτού η μερική ή ολική ένταξή τους στην κοινότητα.

 

Χρήσιμα εργαλεία για την επίτευξη του στόχου είναι τα προγράμματα Εργοθεραπείας, δημιουργικής απασχόλησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων, Εξωτερικών και Αθλητικών Δραστηριοτήτων κ.ά.

 

  • ένα Κέντρο Εναλλακτικής Απασχόλησης και Θεραπευτικών Δράσεων («Διαδρομή») στο Δήμο Ιλίου ανοιχτό προς την κοινότητα, το οποίο απευθύνεται σε ενήλικες με ψυχικές διαταραχές και/ή βαριά νοητική υστέρηση διαμένοντα με την οικογένειά τους ή σε δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Η «Διαδρομή» δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2006 και αποσκοπεί μέσω των Παραγωγικών Εργαστηρίων στην προώθηση της κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης των μελών του, καθώς και την προαγωγή της ψυχικής υγείας και την ψυχοκοινωνική αποκατάστασή τους στην κοινότητα. Το Κέντρο απασχολεί περίπου 15-20 άτομα ετησίως, τα οποία δραστηριοποιούνται στην τυποποίηση και εμπορία εποχικών ειδών, είδη δώρων κτλ.

 

Στόχοι του Κέντρου «Διαδρομή» είναι: η αποτροπή της κοινωνικής απομόνωσης,  η ενίσχυση της ομαδικότητας και της συνεργασίας, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτό-εικόνας, η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, η ελεύθερη έκφραση αναγκών και συναισθημάτων, η ενημέρωση και υποστήριξη της οικογένειας του ατόμου. Στις καθημερινές δραστηριότητες της «Διαδρομής» εντάσσονται ποικίλα θεραπευτικά προγράμματα, όπως προγράμματα ατομικής και ομαδικής Ψυχολογικής Υποστήριξης, εργοθεραπείας, κινησιοθεραπείας, τα εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης και Καλλιτεχνικής Έκφρασης (κατασκευή μικροαντικειμένων, όπως κοσμήματα, εποχικά είδη δώρου κτλ), τα προγράμματα εξωτερικών δραστηριοτήτων (καφές, μουσεία, θέατρο), συμβουλευτική οικογένειας και εκπαιδευτικά προγράμματα στην χρήση των νέων τεχνολογιών.

 

  • δέκα Ψυχοπαιδαγωγικά Κέντρα Παιδιού και Εφήβου στους Δήμους Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Δάφνης-Υμηττού, Ηλιούπολης, Ιλίου, Ν. Ηρακλείου, Χαϊδαρίου καθώς και σε Περιστέρι. Τα Κέντρα προσφέρουν  ειδικά προγράμματα σε παιδιά και εφήβους (3-17) αποκατάστασης μαθησιακών δυσκολιών, όπως Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ειδική Διαπαιδαγώγηση, Ψυχολογική Υποστήριξη και Συμβουλευτική παιδιού και οικογένειας.

 

Οι υπηρεσίες παρέχονται με την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων των εξυπηρετούμενων μελών και των οικογενειών τους, χωρίς την επιπλέον οικονομική τους συμμετοχή, ΔΩΡΕΑΝ για τους άπορους και τους ανασφάλιστους. Για την λειτουργία των Ψυχοπαιδαγωγικών Κέντρων, ο Φορέας έχει αναπτύξει συνεργασίες με τις τοπικέςδημοτικές αρχές (ΟΤΑ) του Ιλίου, Δάφνης-Υμηττού, Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Ηλιούπολης και Χαϊδαρίου.

 

 

Κεντρικά γραφεία: Δήλου 14, Τ.Κ. 12134 Περιστέρι. Τηλ.: 210 5913826,Φαξ: 210 5762861.

Ε-mail: mko.edra@gmail.comUrlwww.edra-coop.gr

Δείτε Επίσης

Το Χαμόγελο του Παιδιού

  ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ Εθελοντικός Οργανισμός για τα Παιδιά «Όλοι ξέρουμε, συζητάμε για κάτι ...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Twitter
YouTube