Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018
Home / υποστηρίζω / ΑΝΑΣΑ

ΑΝΑΣΑ

Η ψυχογενής ανορεξία είναι μια από τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής και χαρακτηρίζεται από εκούσια απώλεια σωματικού βάρους, προκαλούμενη ή/και συντηρούμενη από τον ίδιο τον ασθενή.

Είναι το τρίτο συχνότερο χρόνιο νόσημα της εφηβικής ηλικίας στις γυναίκες και η συχνότητά της υπολογίζεται στο 0,5-3% όλων των εφήβων. Η καμπύλη της συχνότητας είναι δικόρυφη, με την πρώτη κορύφωση στην ηλικία των 14,5 ετών και τη δεύτερη στα 18 χρόνια. Υπάρχει μια σημαντική αύξηση στις γυναίκες ηλικίας 15 – 24 ετών, κατά τα τελευταία πενήντα χρόνια και η υπερίσχυση στις γυναίκες ανέρχεται στο 7:1 σε σχέση με τους άνδρες.

Η κορύφωση της συχνότητας εμφάνισης της ανορεξίας στην ηλικία των 15 – 24 ετών, σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, αντικατοπτρίζει την προβολή από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας ιδιαίτερα λεπτόσωμων γυναικών ωςπροτύπων μίμησης για νέες κοπέλες. Η λεπτή σιλουέτα έχει μια απόλυτη αξία που πλησιάζει σε μια «ηθική» τελειότητα και αποτελεί απόδειξη παντοδυναμίας. Άλλωστε η σωματική εμφάνιση ανά τους αιώνες παρουσιάζεται ως ένα κοινωνικό ιδεώδες της γυναικείας ομορφιάς. Η διαταραχή εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες στα πλαίσια τηςπροβληματικής των ταυτίσεων με τη μητέρατου σώματος και της αναδυόμενης σεξουαλικότητας

Η αιτιοπαθογένεια των διαταραχών είναι πολυπαραγοντική. Ατομικοί, ψυχολογικοί αλλά και οργανικοί παράγοντες συμμετέχουν στη γένεσή τους.

Η μελέτη των πρώιμων αλληλεπιδράσεων μητέρας – βρέφους και άλλες οικογενειακές αλληλεπιδράσεις είναι ένας από τους άξονες για τη ψυχοδυναμική κατανόηση της διαταραχής.

Η οικογένεια και το περιβάλλον παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της διαταραχής. Πρόκειται για οικογένειες που χαρακτηρίζονται από μια κυρίαρχη φροντίδα να δοθεί μια καλή εικόνα προς τα έξω σε βάρος των προσωπικών συναισθημάτων. Αναδεικνύεται η συγκρουσιακή θέση της διατροφής στην οικογένεια. Κυρίαρχο πρόσωπο η κυριαρχική – ελεγκτική μητέρα. Με τη διαταραχή η ανορεκτική αφενός προβάλλει το αίτημά της για αγάπη με τη σωματική της αδυναμία, απ’ την άλλη αρνείται κάθε βοήθεια που της προσφέρεται.

 

Τα σημάδια

 • Έναρξη δίαιτας με σκοπό την απώλεια βάρους χωρίς «ιδιαίτερο» λόγο. Ή ακόμα και αν συντρέχει λόγος, συνέχιση της δίαιτας σε ακραία επίπεδα.
 • Σοβαρή και απότομη απώλεια βάρους, η οποία μπορεί να συνοδεύεται και από διαστρεβλωμένη αντίληψη/ «προσωπική αίσθηση» για τη σωματική διάπλαση. Στην περίπτωση της ανορεξίας, το βάρος φτάνει και κατά 15% κάτω του κατώτατου φυσιολογικού.
 • Εμμονή γύρω από το σωματικό βάρος , έντονη ανησυχία κι ενασχόληση με την εικόνα σώματος,
 • Αποκλεισμός , εκλεκτικότητα ή περιορισμός τροφών, συχνό ζύγισμα , μέτρηση θερμίδων.
 • Κατανάλωση φαγητού «κρυφά» και χωρίς την παρουσία κάποιου άλλου προσώπου.
 • «εξαφάνιση» στην τουαλέτα αμέσως μετά το γεύμα (για την αποβολή του φαγητού).
 • Μυστικοπάθεια , συμπεριφορά συγκάλυψης, απόκρυψης.
 • Παρορμητικότητα.
 • Μεταπτώσεις στη διάθεση . Ευρεθιστότητα. Κοινωνική απομόνωση.
 • Τελειομανία.
 • Διαταραχές της περιόδου (αναστάτωση της εμμηνορυσίας ή διακοπή της για > 3 συνεχείς κύκλους ) έως αμμηνόρροια .

 

Οι βασικές αντιδράσεις των γονέων

Οι γονείς αποδυναμώνονται με την εμφάνιση στο παιδί τους μιας διατροφικής διαταραχής και συχνά ενοχοποιούνται κατηγορώντας τους εαυτούς τους για την ασθένεια .

Η ασθένεια του παιδιού πολλές φορές τους επιτρέπει να καλύπτουν τις μεταξύ τους συγκρούσεις με το να προστατεύουν ή να επικρίνουν και να κατηγορούν το «άρρωστο» μέλος , το οποίο αναγνωρίζεται ως το μοναδικό πρόβλημα της οικογένειας.

Άλλες φορές βέβαια , αρνούνται το ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης . Έτσι πολύ συχνά τα παιδιά φτάνουν σε ακραία σημεία , όπου η νοσηλεία μπορεί να κριθεί αναγκαία. Συχνά επίσης , χρησιμοποιούν λογικά επιχειρήματα για να εξηγήσουν αυτό που συμβαίνει , κάτι που οδηγεί αναπόφευκτα σε ένταση και μεγαλύτερη απογοήτευση των παιδιών με ενίσχυση των συμπτωμάτων της ασθένειας.

 

Η θεραπεία αφορά τόσο στο σωματικό όσο και στον ψυχικό τομέα. Συχνά έχει χαρακτήρα επείγουσας σωματικής (εντονότατη καχεξία, ηλεκτρολυτικές και ορμονικές διαταραχές) ή ψυχικής αιτιολογίας (απόπειρα αυτοκτονίας, εντονότατη έκρηξη άγχους, ιδίως μετά από βουλιμική κρίση).

 

Σε ποιον πρέπει να απευθυνθεί κάποιος , εφόσον εντοπίσει το πρόβλημα;

Στο  Κέντρο Ημέρας «ΑΝΑΣΑ» το οποίο παρέχει εντελώς δωρεάν, υπηρεσίες διάγνωσης, θεραπείας και συμβουλευτικής υποστήριξης των πασχόντων και των οικογενειών τους, μέσω μιας πολυκλαδικής ομάδας επαγγελματιών υγείας η οποία αποτελείται από:  ψυχίατρο, παιδοψυχίατρο, ψυχολόγους, γενικό ιατρό, διατροφολόγο, εργοθεραπευτή.

 

 

Δρ. Ευγενία Σουμάκη

Παιδοψυχίατρος – Ψυχαναλύτρια

Επιστημονικά Υπεύθυνη ΚΗ ΑΝΑΣΑ

 

 

Η ΑΝΑΣΑ είναι η πρώτη μη κερδοσκοπική εταιρία στην Ελλάδα που δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση, πρόληψη και υποστήριξη των ανθρώπων που πάσχουν από Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής: Ψυχογενής Ανορεξία, Ψυχογενής Βουλιμία, Ψυχαναγκαστική Πολυφαγία. Ξεκίνησε με πρωτοβουλία της ηθοποιού Ζέτας Δούκα -που έχει βιώσει την ασθένεια- και μιας εξειδικευμένης ομάδας επιστημόνων.

Στόχοι της ΑΝΑΣΑ:

 • Η ενημέρωση και αφύπνιση του κοινού για την ύπαρξη και τις διαστάσεις του προβλήματος.
 • Η προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών ενημέρωσης, κατεύθυνσης και στήριξης των ασθενών.
 • Η δημιουργία και εκτέλεση προγραμμάτων πρόληψης στο ευρύ κοινό.
  • Η ενημέρωση και υποστήριξη των οικογενειών και του περιβάλλοντος των ασθενών (τους εκπαιδευτικούς, τους φίλους κ.λπ.)
  • Η υποστήριξη των ερευνητικών προγραμμάτων στην Ελλάδα!
  • Η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας και υποστήριξης.

 

Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής  δυστυχώς αγγίζουν ένα μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων, κυρίως παιδιά & εφήβους, με σοβαρές συνέπειες στη σωματική και ψυχική τους υγεία.

 

Πολύ γρήγορα ανακαλύψαμε ότι χρειαζόταν άμεσα η δημιουργία ενόςΝοσοκομείου Ημέρας και έτσι τον Οκτώβριο του 2008 εγκαινιάσαμε το1ο Κέντρο Ημέρας για Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής στην Ελλάδαπαρέχοντας εντελώς δωρεάν, υπηρεσίες διάγνωσης, θεραπείας και συμβουλευτικής υποστήριξης των πασχόντων και των οικογενειών τους, μέσω μιας πολυκλαδικής ομάδας επαγγελματιών υγείας: ψυχίατρο, παιδοψυχίατρο, ψυχολόγους, γενικό ιατρό, διατροφολόγο, εργοθεραπευτή.

 

Από τον Οκτώβριο 2008, που εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ημέρας μέχρι σήμερα, έχουμε δεχτεί 4.404 τηλεφωνικές κλήσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 11.071 κλινικές συναντήσεις .

Η ΑΝΑΣΑ αυτά τα 5 χρόνια λειτουργίας της έχει διοργανώσει πολλές ημερίδες για παιδιά και γονείς σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Επίσης τον Σεπτέμβριο του 2009 Οργάνωσε το 1ο Πανελλήνιο Forumγια Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής .

 

Από τον 2ο χρόνο λειτουργίας του το Κέντρο Ημέρας χρηματοδοτείται  από το Υπουργείο Υγείας. Τον τελευταίο χρόνο η επιχορήγηση γίνεται με τα ανάλογα προβλήματα λόγω οικονομικής κρίσης, μείωση προϋπολογισμού και καθυστερήσεις πληρωμών. Παράλληλα από τον Δεκέμβριο 2010 οι χορηγίες από τις μεγάλες εταιρίες σταμάτησαν λόγω κρίσης και γι’ αυτό το λόγο εάν ο φορέας ΑΝΑΣΑ δεν βρει πόρους άμεσα, τότε το Κέντρο Ημέρας δεν θα μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του. Έτσι για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ, την υποστήριξη του κάθε ενός πολίτη που έχει τη δυνατότητα να το κάνει.

Εάν θέλετε να ενισχύσετε το έργο της «ΑΝΑΣΑ» ,μπορείτε να

κάνετε την  δωρεά σας στον παρακάτω λογαριασμό :

Εθνική Τράπεζα : 147/480109-16

Μετά την κατάθεση σας παρακαλούμε να επικοινωνήστε

με το 210-9234904 προκειμένου να αποσταλεί η σχετική απόδειξη.

 

 

ΑΝΑΣΑ Λ. Συγγρού 36-38, 11742 Αθήνα, Τηλ: 210 9234904, Fax: 210 9234907e-mail: anasa07@otenet.gr –Website:www.anasa.com.gr

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΑΝΑΣΑ Λ. Συγγρού 36-38, 11742 Αθήνα, Τηλ: 210 9212345, Fax: 210 9234907e-mail: anasa08@anasa.com.gr

Δείτε Επίσης

Το Χαμόγελο του Παιδιού

  ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ Εθελοντικός Οργανισμός για τα Παιδιά «Όλοι ξέρουμε, συζητάμε για κάτι ...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Twitter
YouTube